Att bo tillsammans

shutterstock_158352050

Särbo är en relativt ny term för par som är gifta eller varit tillsammans länge men väljer att bo separat. Denna trend måste ha börjat eftersom det inte är så lätt att dela boende: dela hela sin vardag och fritid, med en annan människa. Bråk och långa diskussioner kan bli vardag för personer som bor tillsammans. Men om man stannar upp, tänker efter, och ha några grundregler hemma, kan man få ett mycket lyckligare liv tillsammans.

Värdera tiden

Ett sätt ta få en bättre relation, är att faktiskt umgås med varandra. När man har jobb, familj, vänner och aktiviteter som alla kräver en del av din tid är det svårt att hitta någon lucka där ni kan umgås. Man är så van att man ska ha tid för allt, att man gärna väljer bort tiden med partnern eftersom han eller hon alltid är där.

En bra relation växer inte fram av sig själv. Den kräver omvårdnad och tid. Välj inte bort er tid tillsammans så fort det strular med tid eller blir stressigt. Man behöver inte åka på varenda träning och match som barnen har, det är okej att missa någon gång för att få umgås med varandra. Man behöver inte träna varje dag efter jobbet eller träffa kompisar och släkten så fort man har en ledig dag.

Lös problem, inte bråka om dem

Efter man varit tillsammans en tid brukar fokus skifta från allt man älskar med sin partner, till det som irriterar och stör en. Det blir plötsligt frustrerande att ena aldrig plockar undan efter sig eller att den andra vill städa tre gånger i veckan fastän det inte ens är smutsigt.

Hushållsproblem hör till det normala, och det är lätt att bara bråka och anklaga istället för att lösa problemet. Om städningen känns ojämnt fördelad måste ni kunna prata om det och finna en lösning. Har ni ekonomin för det kan ni anlita städhjälp istället. Det är en lösning där ni båda två får mer tid till varandra och får garanterat bra resultat när det kommer till städningen.

Prata mycket och ofta

Det går inte att läsa sin partners tankar, hur väl man än känner dem. För att kunna arbeta på er relation måste man prata öppet och ärligt utan att vara elak eller anklagande. Det är också minst lika viktigt att lära sig lyssna utan att känna sig nedtryckt eller ta illa upp. Det kan komma upp känsliga ämnen som sexliv, hygien, relationer till andra människor eller barnuppfostran, och det är bra! Klarar ni av att diskutera alla ämnen på ett bra sätt kommer ert förhållande att må mycket bättre!