En fristad i ditt egna hem

Drömmen om att ha ett litet lusthus i sin egna trädgård kan ibland kanske kännas som en onödig lyx. Fast du kan istället se det som din egna fristad där du kan vara nära naturen. Det kan också vara en liten avskärmning från resterande hus om du behöver dra dig undan. Under de varmare månaderna av året kan du avnjuta måltider och fika här.

Eller så kan du inreda med mysiga och bekväma möbler, som schäslonger och ha lusthuset som din egna läshörna. Även under vintern eller kallare nätter kan ni avnjuta lusthuset, inskaffa värmeelement och njuta av din te eller kaffe kopp medans snön faller utanför fönsterna. Det går att bygga eget, men klicka här ifall du vill ha en färdigbyggd lösning.

Lusthusens historia

Lusthus finns överallt runtom i världen och här i Sverige har det funnits i hundratals år. Det var efter trettioåriga kriget och efter resor runt om i världen som inspirationen till arkitekturen kom.

Husets utseende

Det finns inga regler kring hur ett lusthus ska se ut, det kan vara sex- eller åtta kantigt men det kan också vara en kvadrat. Då lusthus är väldigt utspritt i världen finns också mycket inspiration att hämta. Huset kan tyckas inte ha någon nödvändig funktion utan finns där för nöjets skull.